BINE AȚI VENIT PE BLOGUL MEU !

 



BINE AȚI VENIT PE BLOGUL MEU !

PAGINA DE PORNIRE

luni, 30 august 2021

MURMURUL NORILOR de GRAURI din ROMÂNIA, DANEMARCA și ANGLIA

 


Originari din Europa, Asia și Africa, GRAURII sunt păsări din familia Sturnidae. 

Au în jur de 20 de centimetri lungime și o greutate de circa 100 de grame. Penajul este închis la culoare. Sunt păsări solitare în general, trăiesc până la 20 de ani în libertate și se hrănesc cu insecte și fructe. Trăiesc în general în zonele de câmpie și sunt păsări ușor adaptabile.




Toamna sau atunci când este un prădător în preajmă, graurii se strâng în stoluri mari, un adevărat „nor” dens, cu o formă care se modifică permanent. Știm multe despre grauri. Dar ce nu știm încă este cum de reușesc să se coordoneze atât de rapid și de bine în formarea acestui nor dens ? Cum de graurii nu se ciocnesc unii cu alții în acest nor ? Care este scopul exact al adunării lor în acest nor ? Cum de reușesc să creeze aceste forme exatraordinare în mișcarea lor ?

În limba engleză acest nor e numit „starling murmurations” (murmurul graurilor). Dacă veți asculta cu atenție mișcarea lor, veți înțelege de ce :




Mișcarea graurilor în acest nor dens este foarte asemănătoare cu mișcările bancurilor de pești atunci când sunt în pericol.

Norilor de grauri li se mai spune și „Soarele negru”. În sudul Danemarcei și în vestul Angliei se face turism intens in perioadele de migrație – sfârșit de august până spre sfârșitul lunii noiembrie. Graurii migreaza în stoluri mari, care pot ajunge pana la 6 milioane de păsări. În migrația lor dinspre țările nordice spre cele calde, fac popasuri in zonele umede și în cele unde se pot apăra mai ușor de prădători.




Un nor de grauri poate avea mai multe părți componente în mișcare, fiecare cu mișcări ușor variante, cu viteza și direcția lui. Scopul pentru care se adună graurii în acest fel este să socializeze, să se încălzească, să se ferească mai ușor de prădători, cărora le este mult mai greu să țintească o singură pasăre atunci când toate se învârt amețitor. Graurii încep să se adune în stoluri toamna și de obicei pot fi văzuți seara, chiar înainte de amurg. Ei tind să se odihnească în locuri care oferă adăpost împotriva vremii aspre și prădătorilor, cum ar fi stâncile și clădirile.
Astfel de stoluri de grauri au fost observate și în România în Parcul Național Munții Măcinului.
Mai jos puteți vedea câteva imagini spectaculoase cu aceste stoluri din Munții Măcinului :









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu