BINE AȚI VENIT PE BLOGUL MEU !

 



BINE AȚI VENIT PE BLOGUL MEU !

PAGINA DE PORNIRE

vineri, 3 septembrie 2021

Dieta japoneză - Japonezii, poporul cu cea mai mică rată a obezității din lume

 


Japonezii sunt organizați, muncitori, într-o bună formă fizică și cu cea mai lungă speranță de viață : peste 85 de ani. În plus, sunt națiunea cu cea mai mică rată a obezității din lumea dezvoltată. 

Cu siguranță au și gene bune, însă dieta japoneză contribuie și ea la aceste lucruri legate de sănătate, siluetă și stilul de viață. 

“Ați putea crede că genele sunt “de vină”, însă când japonezii adoptă o dietă vestică se îngrașă imediat”, explică Naomi Moriyama, coautorul cărții “Japanese Women Don’t Get Old or Secrets of My Mother’s Tokyo Kitchen” (”Femeile japoneze nu îmbătrânesc sau Secretele bucătăriei din Tokyo ale mamei mele”)

În ce constă dieta japoneză

În orice țară ai merge, ingredientele principale sunt aceleași : produse de origine animală, cereale, fructe și legume. Diferență constă în felul în care le combini, le gătești și cantitățile pe care le mănânci la o masă. De exemplu, într-o zonă din Japonia, locuitorii se ridică de la masă după ce se simt sătui în proporție de 80 %.

O masă tipică japoneză constă în produse bogate în proteine, peștele fiind de bază. De fapt, japonezii sunt poporul care consumă cel mai mult pește din întreaga lume – una dintre cele mai sănătoase surse de proteine. Pe lângă pește, mai consumă orez în cantități uriașe, aproape la fiecare masă, precum și soia și multe legume. Supa ”miso” este și ea nelipsită din dieta japoneză, algele marine fiind parte importantă din alimentația acestui popor. Ceaiul verde, cunoscut pentru efectele sale antioxidante, este foarte prețuit de japonezi, care îl consumă zilnic.




Fiind o dietă bogată în pește și soia, acest lucru contribuie și la reducerea riscului de a face o boală cardiovasculară.

În general, dieta japoneză se bazează pe alimente neprocesate, proaspete.

Nu trebuie să gătești ca japonezii ca să te bucuri de beneficiile dietei japoneze, este suficient să mănânci mai mult pește, legume și fructe. Mănâncă-le în porții mici și nu te grăbi. Adaugă în dieta ta orez și soia.

Dieta japoneză : controlul porțiilor

Studiile au arătat că dacă îți așezi mâncarea pe o farfurie mare, ai tendința să mănânci mai mult. Japonezii servesc mâncarea pe mai multe farfurii mici – fiecare fel de mâncare e pus în farfurioara sa. Controlul porțiilor este esențial atunci când vrei să pierzi în greutate.




Dieta japoneză: orezul e baza

Deși multe persoane exclud orezul și carbohidrații în special atunci când vor să slăbească, japonezii, o nație de oameni slabi, îl consumă zilnic. Unii chiar la mai multe mese pe zi, inclusiv micul dejun. Practic, orezul lor e pâinea noastră. O porție rezonabilă de orez te ajută să te saturi. Important este să îl gătești fără unt sau ulei dacă vrei să slăbești.

Dieta japoneză: legumele, preferatele lor

Japonezii adoră legumele la fel de mult că orezul sau peștele. Când au fost întrebate ce mâncare le place cel mai mult să gătească pentru familiile lor, cele mai multe femei din Japonia au spus “mix de legume cu sos aromatic”. Ardei gras roșu, fasole verde, dovlecei, vinete, ceapă, salată verde, morcovi, spanac, muguri de bambus, sfeclă, napi, ciuperci, cartofi dulci, alge marine – toate acestea își găsesc loc în dieta japoneză. Japonezii nu au o problema să consume la micul dejun supă sau salată, două variante de masă sănătoase și sățioase.

Dieta japoneză: pește, mult pește !

Peștele, și în special peștele gras, este preferatul japonezilor: somon, macrou, ton sardine și hering – toate aceste sortimente sunt nelipsite de pe mesele lor. O consecință a consumului mare de pește este că japonezii mănâncă astfel mai puțina carne roșie, care este mai nesănătoasă.




Dieta japoneză: soia, un ingredient nelipsit

Consumată cu moderație, soia poate avea mari beneficii asupra sănătății. Tofu este un aliment preferat de japonezi, care îl includ chiar și în supă (miso).





Dieta japoneză: deserturi sănătoase

Japonezii sunt cumpătați când vine vorba de desert, această bombă calorică, ce ne poate aduce lejer între 300 și 500 de calorii la o singură masă. În loc de prăjituri sau ciocolată, japonezii preferă fructe, pe care le taie felii și le așează pe o farfurioară.



Desert cu fructe



Desert din orez și fructe

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu